Czyste Pochodzenie 100% Peru
Peru należy do najbardziej zalesionych krajów na świecie, ponad połowa Peru pokryta jest drzewami – a dużą część stanowi amazońska dżungla tropikalna. Nic dziwnego, że Peru znajduje się w czołówce 10 krajów o największej różnorodności biologicznej na świecie.
Niestety, w Peru poważnym problemem są wylesianie i degradacja lasów, spowodowane rolnictwem monokulturowym, górnictwem, budową dróg oraz nielegalnym wyrębem.
Ponieważ kakao rośnie w systemie agroleśnym, jego uprawa daje rolnikom możliwość zarobku, jednocześnie chroniąc lasy i zachowując różnorodność biologiczną. Kakao Peru Ucayali jest produkowane organicznie i certyfikowane; nie stosuje się pestycydów ani nawozów chemicznych.
Kakao Peru Ucayali pochodzi z odmian Trinitario. Jego profil smakowy charakteryzuje się zrównoważonym, czekoladowym ciałem, niską kwasowością, z wyraźnymi słodkimi nutami karmelu i orzechów oraz akcentami owocowymi.
Po ręcznym zbiorze rolnicy przynoszą mokre ziarna kakao do centralnej jednostki fermentacyjnej.
Pochodzenie: Peru
Region: Centralne Amazonas
Odmiana: Trinitario
Nutki: Karmel, orzechowy, owocowy
SKU: 5430002193212
CZYSTA CZEKOLADA: 100% ziarna kakao
Energia: 550Kcal, 2300kJ
Tłuszcz całkowity: 52g
w tym Tłuszcz nasycony: 31g
Węglowodany: 5g
w tym Cukier: 0g
Białko: 15g
Sól: 0g